Συνήθεις Ερωτήσεις
Υπερηχογραφική εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών
HPV Εμβόλια
Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζει την περίοδό μου η αύξηση των κιλών μου;
Πότε είναι η καλύτερη ημέρα για να πάω στο γυναικολόγο για τεστ Παπανικολάου και για τσεκ-απ;
«Πονάω κατά την ερωτική επαφή»
Faq-questions-bottom
Απαντήσεις Ερωτήσεων από το Γιατρό σας
Υπερηχογραφική εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών

Γεωργία

Η υπερηχογραφική εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι πρόβλημα αν δεν συνοδεύεται: 

1) από βιοχημική υπερανδρογοναιμία ή ακμή ή υπερτρίχωση είτε
2) από μεγάλες διαταραχές του κύκλου.

Και αν έχετε λοιπόν εικόνα πολυκυστικών ωοθηκών δεν είναι πρόβλημα.

επιστροφή
HPV Εμβόλια

Στην αγορά κυκλοφορούν 2 εμβόλια. Το διδύναμο (Cervarix) και το τετραδύναμο (Gardasil). Το Cervarix προστατεύει από τα στελέχη του ιού 16,18 που προκαλούν το 70% περίπου των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, ενώ το Gardasil προστατεύει επιπρόσθετα και από τα στελέχη 6,11 του ιού που ευθύνονται για πάνω από το 90% των περιπτώσεων των κονδυλωμάτων.
Α)Οι μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, έχουν δείξει ότι και τα   2 εμβόλια είναι εξίσου ασφαλή. Δημιουργούν μικρά μόνο προβλήματα σε ελάχιστες περιπτώσεις όπως ελαφρύ πυρετό, μικρό ερεθισμό στην περιοχή της ένεσης και αδιαθεσία.

Β)
Και τα 2 εμβόλια με τις μέχρι τώρα μελέτες έχουν επιδείξει αποτελεσματικότητα πάνω από 95%, το μεν Cervarix για τους τύπους 16,18, ενώ το Gardasil για τος τύπους 6,11,16,18. Τα εμβόλια όμως δεν προστατεύουν από όλους τους τύπους του ιού (υπάρχουν >100 τύποι). Περίπου δηλαδή ένα 30% από τους καρκίνους και ένα 10% από τα κονδυλώματα δε θα προστατευθούν από τα εμβόλια,επίσης δεν προστατεύουν από μολύνσεις και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα,όπως οι μύκητες, η σύφιλη, η γονόρροια.

Ποιές γυναίκες πρέπει να κάνουν το εμβόλιο;

Γ)Το FDA (Αμερικάνικη Οργάνωση Υγείας) έχει εγκρίνει τα εμβόλια για γυναίκες 9-26 ετών. Είναι προτιμότερο να γίνονται οι εμβολιασμοί πρίν αρχίσει τη σεξουαλική της ζωή μια γυναίκα.

Πόσες δόσεις χρειάζονται;

Δ)Απαιτούνται 3 δόσεις. Για μεν το Gardasil, μετά την πρώτη δόση, η δεύτερη γίνεται 2 μήνες αργότερα και η τρίτη 6 μήνες μετά την πρώτη δόση, ενώ για το Cervarix, η δεύτερη δόση γίνεται 1 μήνα μετά την πρώτη και η τρίτη 6 μήνες μετά την πρώτη δόση.

Οι γυναίκες που έχουν ήδη τον ιό πρέπει να εμβολιάζονται;

Ε)Τα εμβόλια δεν θεραπεύουν τον ιό. Βοηθάνε όμως τις γυναίκες που έχουν μολυνθεί με έναν τύπο, να μην μολυνθούν από τον άλλο ή τους άλλους 3 αντίστοιχα.

επιστροφή
Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάζει την περίοδό μου η αύξηση των κιλών μου;

Μαρία

Η απόκτηση παραπανίσιων κιλών επηρεάζει τη λειτουργία του κύκλου και την ωορρηξία σας. Η παχυσαρκία μαζί με την διαταραχή στον κύκλο σας θα μπορούσε να θέσει τη διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Η απώλεια ακόμα και του 10% του βάρους σας αρκεί τις περισσότερες φορές για να εξομαλύνει τη λειτουργία του κύκλου σας.

επιστροφή
Πότε είναι η καλύτερη ημέρα για να πάω στο γυναικολόγο για τεστ Παπανικολάου και για τσεκ-απ;

Η καλύτερη ημέρα είναι 1 εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου.

Τότε τα γεννητικά σου όργανα έχουν ηρεμήσει από τη ροή της περιόδου, η μήτρα είναι έτοιμη για το τεστ Παπανικολάου.

Επιπλέον το στήθος σου τότε είναι ελάχιστα πρησμένο με αποτέλεσμα να είναι κατάλληλο προς εξέταση.


επιστροφή
«Πονάω κατά την ερωτική επαφή»

Σταυρούλα

Η δυσπαρευνία –έτσι ονομάζεται η κατάσταση όταν η γυναίκα πονάει κατά την ερωτική επαφή- δε θεωρείται κάτι φυσιολογικό και οφείλεται σε ψυχολογικά ή σε παθολογικά αίτια

Κάποιες γυναίκες έχουν άρνηση στο σεξ και αυτό πιθανόν να προκαλέσει κολεόσπασμο, δηλαδή, να σφίγγει πολύ ο κόλπος και να κλείνει σχεδόν ερμητικά.

Δεν διατηρείς καλές σχέσεις με το σύντροφό σου, έχεις κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα που επηρεάζουν τη λίμπιντο.

Οι κολπίτιδες ή οι τραχηλίτιδες, μπορούν να μετατρέψουν τη σεξουαλική πράξη σε οδυνηρή διαδικασία, όπως επίσης και μία πυελική φλεγμονή – η σαλπιγγίτιδα.

Τα αίτια όμως μπορεί να είναι ακόμη πιο σοβαρά, όπως η ενδομητρίωση: ο ιστός που επενδύει φυσιολογικά το εσωτερικό της μήτρας, το ενδομήτριο, αναπτύσσεται στην εξωτερική επιφάνειά της, ή επάνω στους συνδέσμους της, ή και σε άλλα όργανα, όπως οι ωοθήκες, το έντερο, οι σάλπιγγες, η ουροδόχος κύστη.

Ένα μεγάλο ινομύωμα -καλοήθης όγκος της μήτρας- μπορεί επίσης να αποτελεί αιτία δυσπαρευνίας.


επιστροφή
Generationy-logo