Γυναικολογία / Κύστεις Ωοθηκών

Πολλές είναι οι γυναίκες που κατά τον ετήσιο γυναικολογικό τους έλεγχο ανακαλύπτουν τυχαία την ύπαρξη κάποιας κύστης στις ωοθήκες τους. Οι περισσότερες κύστεις των ωοθηκών είναι λειτουργικό χαρακτήρα, και αβλαβείς (καλοήθεις).  Oι κύστεις των ωοθηκών βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, και σε ποσοστό έως 14,8% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Μερικές κύστεις των ωοθηκών να προκαλέσει προβλήματα, όπως η αιμορραγία και πόνος. Χειρουργική επέμβαση μπορεί να απαιτείται για την αφαίρεση κύστεων επιφάνεια μεγαλύτερη από 5 εκατοστά σε διάμετρο

 

ΕΙΔΗ ΚΥΣΤΕΩΝ

 

Λειτουργικές κύστεις

Με τον όρο λειτουργικές κύστεις των ωοθηκών εννοούμε τις κύστεις του ωοθυλακίου και τις κύστεις του ωχρού σωματίου.. Αυτοί οι τύποι κύστεων  εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας.  Η διάμετρός τους κυμαίνεται από 4-10 cm. Συνήθως απορροφώνται αυτόματα μετά από 2-3 γεννητικούς κύκλους, ή ρήγνυνται και σπάνια επιμένουν.  Συνήθως αυτά τα είδη των κύστεων θα αποπποφηθούν  μετά από μερικούς κύκλους περιόδου. Η χορήγηση αντισυλληπτικών δισκίων ή σκευασμάτων προγεστερόνης μπορεί να βοηθήσει στην εξαφάνισή τους.

 

Αιμορραγική κύστη

Αυτή δημιουργείται όταν ένα πολύ μικρό αιμοφόρο αγγείο στον τοίχο της κύστης αιμορραγεί κατά διαλείμματα, και το αίμα εισέρχεται στην κύστη. Καθώς το αίμα συγκεντρώνεται μέσα στην ωοθήκη, σχηματίζονται πήγματα, τα οποία μπορεί να δει κανείς σε ένα υπερηχογράφημα. Περιστασιακά αιμορραγικό κύστεις μπορεί να υποστούν ρήξη, με το αίμα να εισέρχεται στην κοιλιακή κοιλότητα.. Εάν γίνει ρήξη της κύστεως, είναι συνήθως πολύ επώδυνη. Αιμορραγικές κύστεις  είναι λιγότερο συχνές. . Οι περισσότερες αιμορραγικές κύστεις είναι αυτοπεριοριζόμενες.  Μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη, όπως λαπαροσκόπηση.

Ενδομητριοειδής κύστη

Μπορούν να δημιουργηθούν όταν αναπτύσσεται ενδομητρίωση στις ωοθήκες.  Αποτελούνται από κύτταρα ενδομητρίου, τα οποία από λάθος έχουν μεταναστεύσει και εμφυτευθεί στην ωοθήκη, και κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου αιμορραγούν και αυτά, προκαλώντας έτσι τις κύστεις.

Οι κύστεις αυτές δεν απορροφούνται μόνες τους και χρειάζεται χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση τους

Δερμοειδείς Κύστεις

Εμφανίζονται περίπου από τα 10 έως τα 30 έτη και αποτελούν συνήθως τυχαίο εύρημα.

Συνήθως δεν έχουν την παραμικρή συμπτωματολογία όμως μπορεί να εμφανιστούν και με ήπιο, ή έντονο κοιλιακό άλγος όταν προκληθεί συστροφή τους (τότε χρειάζεται επειγόντως χειρουργική επέμβαση για να μην νεκρωθεί η ωοθήκη).

ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΚΥΣΤΕΙΣ ΩΟΘΗΚΩΝ

Τα συμπτώματα που μπορούν να προκαλέσουν είναι ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, το αίσθημα βάρους, η κολπική μικροαιμορραγία εκτός περιόδου, ενδοκρινολογικές διαταραχές (διαταραχές του κύκλου, πρώιμη εμφάνιση ήβης στα νεαρά κορίτσια, ανωμαλία ή και απουσία περιόδου, αρρενοποίηση). Η διάγνωση, όπως και στις καλοήθεις κύστεις των ωοθηκών γίνεται αρχικά με γυναικολογική εξέταση, υπερηχογράφημαμήτρας-ωοθηκών, και στη συνέχεια είναι σκόπιμο να γίνειdoppler για τον έλεγχο της αγγείωσης της κύστης, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, και αιματολογικός έλεγχος γιακαρκινικούς δείκτες οι οποίοι αρκετές φορές ανευρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
Η θεραπεία είναι πάντοτε χειρουργική, συχνά σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Γίνεται αρχικά με υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών, και στη συνέχεια αν κρίνεται σκόπιμο πρέπει να γίνει doppler για τον έλεγχο της αγγείωσης της κύστης, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, και αιματολογικός έλεγχος για καρκινικούς δείκτες οι οποίοι αρκετές φορές ανευρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

 

 

θεραπεία

Η αντιμετώπισή τους εξαρτάται από το αν είναι  καλοήθεις ή κακοήθεις. Οι καλοήθεις αντιμετωπίζονται κυρίως λαπαροσκοπικά, ενώ οι κακοήθεις  ανοικτό χειρουργείο συχνά σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

 

Faq-questions-bottom
Generationy-logo