Γυναικολογία / Πολυκυστικές ωοθήκες

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Οι Πολυκυστικές Ωοθήκες είναι πολύ συχνό φαινόμενο και εμφανίζεται  περίπου στο 20-30%

των γυναικών. Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών επηρεάζει  το 10-15% των γυναικών.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ορίζεται όταν η γυναίκα έχει δύο από τα τρία ευρήματα :

•  Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών  τεκμηριωμένη με υπερηχογραφικά κριτήρια.

•  Διαταραχές εμμηνορρυσίας  (όλιγο ή και ανωοθυλακιορρηξία )

 

•  Υπερανδρογοναιμία ( Ακμή ή και υπερτρίχωση προσώπου ,θώρακα κοιλιάς, μηρών αλλά

και υπερανδρογοναιμία βιοχημικά τεκμηριωμένη)

 

Το σύνδρομο πρωτοπεριγράφτηκε  το 1935  από τους γιατρούς Stein και Leventhal.

ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΑΝΑΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑΣ

1) ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΩΝ ΩΟΘΥΛΑΚΙΩΝ

•Η πρώτη ωοθυλακική διαταραχή στο PCOS είναι ο αυξημένος αριθμός των ωοθυλακίων που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και είναι διαθέσιμα για επιλογή, γεγονός που οφείλεται, ενδεχομένως, στην ενδοωοθηκική υπερανδρογοναιμία
•Η συσσώρευση ωοθυλακίων διαμέτρου 2-5mm εμφανίζει στενή συσχέτιση με τα επίπεδα των ανδρογόνων ορού

·•.Η δεύτερη διαταραχή ωοθυλακίων είναι η διαταραγμένη επιλογή του κυρίαρχου ωοθυλακίου παρά την περίσσεια σε αριθμό των κατάλληλων προς επιλογή ωοθυλακίων

Αίτια

Α) Αυξημένα επίπεδα οιστραδιόλης

Β) Αυξημένα επίπεδα ΑΜΗ

2) ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΊΑ ΥΠΟΔΟΧΈΩΝ LH

στα κύτταρα της κοκκιώδους στιβάδας του ωοθυλακίου με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πρόωρα προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης που οδηγεί σε διακοπή του κυτταρικού πολαπλλαπλασιασμό και  ΜΗ ΩΟΘΥΛΑΚΙΟΡΡΗΞΙΑ.

3)ΥΠΕΡΙΝΣΟΥΛΙΝΑΙΜΙΑ

Έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η προώρη έκφραση υποδοχέων LH στα κύτταρα της

κοκκιώδους στοιβάδας μικρών ωοθυλακίων ( < 4mm)  ευοδώνεται απο την υπερινσουλιναιμία.

Από κλινικά στοιχεία είναι σαφές ότι η παχυσαρκία και ηυπερινσουλιναιμία έχουν αρνητική επίδραση στη συχνότητα της ωοθυλακιορρηξίας.

Συμπτώματα του Συνδρόμου  PCOS

• ακανόνιστη έμμηνος ρύση ή παντελής απουσία εμμήνου ρύσεως

• ακανόνιστη ωορρηξία ή και καθόλου ωορρηξία

• μειωμένη γονιμότητα: δυσκολία στη σύλληψη,  αποβολές

• ανεπιθύμητη έντονη τριχοφυΐα στο σώμα ή στο πρόσωπο (δασυτριχισμός)

• Λεπτά μαλλιά ή απώλεια μαλλιών από την κεφαλή (αλωπεκία)

• Προβλήματα βάρους: υψηλό βάρος, απότομη αύξηση βάρους, δυσκολία στην απώλεια βάρους

• Κατάθλιψη και έντονες μεταλλαγές στη διάθεση

Το PCOS επηρεάζει τις γυναίκες με διαφορετικούς τρόπους κατά συνέπεια όλες οι γυναίκες δεν θα έχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ άλλες μπορεί να έχουν ένα μεγαλύτερο πλήθος συμπτωμάτων και σε πολύ έντονη μορφή.

Τι προκαλεί το PCOS;

Οι γυναίκες με  το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να παράγουν υψηλότερα

από το φυσιολογικό ποσοστά τεστοστερόνης και αυτό μπορεί να επιφέρει τα συμπτώματα του συνδρόμου. Η τεστοστερόνη  θεωρείται ως η ανδρική ορμόνη, η πραγματικότητα είναι ότι οι άνδρες παράγουν δέκα φορές περισσότερη τεστοστερόνη από ότι οι γυναίκες. Οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών  συνήθως έχουν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά τεστοστερόνης από το ανώτατο φυσιολογικό όριο για τις γυναίκες ή κοντά στο ανώτατο φυσιολογικό επίπεδό για τις γυναίκες. Επίσης πιστεύεται ότι μπορεί να εμπλέκεται , ακόμα μια  ορμόνη, η ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη η οποία παράγεται από το πάγκρεας και η

οποία ρυθμίζει τα επίπεδα της γλυκόζης  στο αίμα .  Για  πολλές γυναίκες  με  Σύνδρομο

Πολυκυστικών Ωοθηκών  έχει βρεθεί ότι έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη δηλαδή  οι ιστοί του σώματος αντιστέκονται στην επίδραση της ινσουλίνης με αποτέλεσμα το σώμα να πρέπει

να  παράγει περισσότερη ινσουλίνη. Φαίνεται ότι αυτά τα υψηλά ποσοστά ινσουλίνης επηρεάζουν  τις ωοθήκες, προκαλώντας διαταραχές στις ορμόνες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες με  Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών μπορεί να  θεωρηθούν πιο επίφοβες για να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας στην μετέπειτα ζωή τους.

 1. Οι γυναίκες με έντονα άτακτες περιόδους, δηλαδή λιγότερες από τέσσερις το χρόνο, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή παθολογία του ενδομητρίου, αν το ενδομήτριο γίνεται πολύ παχύ. Ευτυχώς, αυτός ο τύπος παθολογίας του ενδομητρίου είναι πολύ σπάνιος και ο κίνδυνος  μπορεί να μειωθεί σημαντικά με κατάλληλη θεραπεία η οποία θα ρυθμίζει τη συχνότητα των  περιόδων με χάπια προγεστερόνης ή με αντισυλληπτικά χάπια.
 1. Οι γυναίκες με το  Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών οι οποίες έχουν και αντίσταση στην ινσουλίνη  έχουν μεγάλη πιθανότητα να εκδηλώσουν ένα τύπο διαβήτη γνωστό, ως ο τύπος διαβήτη χωρίς ανάγκη για χορήγηση ινσουλίνης (τύπος 2).

O  κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτου αυξάνεται περαιτέρω, εάν:

•    Είστε άνω των 40 ετών
•    Έχετε συγγενείς που πάσχουν από διαβήτη
•    Αναπτύξατε διαβήτη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης (γνωστή και ως     διαβήτης της κύησης)
•    Είστε παχύσαρκες (δείκτης μάζας σώματος ή ΔΜΣ πάνω από 30).

Αυτοί οι κίνδυνοι μπορούν να μειωθούν σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό με προληπτικά μέσα όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση.

Εξετάσεις για τη διάγνωση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών

 1. ένα πλήρες ιστορικό
 2. γυναικολογική εξέταση
 3. υπερηχογράφημα εσωγεννητικών οργάνων,
 4. ορμονικό προφίλ
 5. καμπύλη ζαχάρου και ινσουλίνης

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 1. Η απώλεια βάρους είναι  επιτακτική ανάγκη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια 5-10%  του βάρους είναι αρκετή για να

επιφέρει σημαντική διαφορά στα συμπτώματα.

Η καλή διατροφή και η άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις γυναίκες με PCOS, ανεξάρτητα από το βάρος τους, διότι ελαττώνουν τα  επίπεδα ινσουλίνης.

 1. Για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, ορμονικά αντισυλληπτικά χάπια μπορούν να ρυθμίσουν την περίοδο, να μειώσουν τα επίπεδα των ανδρικών ορμονών και να βοηθήσουν να καθαρίσει η ακμή.
 2. Σε περίπτωση επιθυμίας για τεκνοποιία, υπάρχουν σκευάσματα (όπως κιτρική κλομιφαίνη, γοναδοτροπίνες) που βοηθούν να έχουμε ωορρηξία κάθε μήνα ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη. Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτά τα σκευάσματα για επίτευξη εγκυμοσύνης, έχουν αυξημένες πιθανότητες για πολύδιμες κυήσεις.
 3. Σε περίπτωση διαβήτη, η χρήση μετφορμίνης μειώνει τα επίπεδα του ζαχάρου στο διαβήτη τύπου 2 και αυξάνει τις πιθανότητες για ωορρηξία.

Πολυκυστικές ωοθήκες και υπογονιμότητα

Οι πολυκυστικές ωοθήκες δημιουργούν διαταραχές στον κύκλο. Με την διαταραχή του κύκλου, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τις γόνιμες μέρες  με αποτέλεσμα να μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει η γονιμοποίηση.

Εάν οι μηνιαίοι κύκλοι μίας γυναίκας διαρκούν περισσότερο από 35 ημέρες, ή δεν κάνει ωορρηξία, ή η ωορρηξία είναι καθυστερημένη, θα χρειαστεί θεραπεία που θα διευκολύνει την εγκυμοσύνη.

ñ  Η χρήση ταμπλετών κλομιφαίνης δεν συνιστάται για παραπάνω από 3-6 μήνες.

ñ   Η θεραπεία με ενέσεις γοναδοτροφινών μπορεί να είναι απαραίτητη μετά από 3 – 6 κύκλους ατυχούς προσπάθειας για την επίτευξη μίας εγκυμοσύνης.

Οι περισσότερες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, κατά 90%, θα μείνουν έγκυες, εκτός εάν υπάρχουν άλλοι πιο σοβαροί παράγοντες που συμβάλουν στην υπογονιμότητα.

Γνωρίζουμε σήμερα πως για την εξέλιξη του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, τεράστιο ρόλο παίζει η παχυσαρκία.

Η διατροφή των γυναικών με PCOS, πρέπει να διέπεται από χαμηλή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σάκχαρη σε όλες της τις μορφές όπως γλυκά, αναψυκτικά.

Ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο (εφόσον γίνεται προσπάθεια απώλειας βάρους) που περιλαμβάνει,  κατανάλωση δημητριακών (π.χ. ψωμί ολικής αλέσεως, αποφλοίωτο ρύζι, κ.λ.π.), λαχανικά εποχής, φρούτων  (π.χ. μήλο, εσπεριδοειδή, φράουλες)και πρωτεϊνες από ψάρι, κοτόπουλο και αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, αποτελεί την ουσιαστική αντιμετώπιση του συνδρόμου, μαζί με την όποια φαρμακευτική αγωγή έχει συνταχθεί από τον ειδικό ιατρό.

Τίθεται τώρα η ερώτηση:

«Πώς ξέρω εγώ ποιο είναι το κατάλληλο βάρος για εμένα;»

Υπάρχει μαθηματικός τρόπος  για να υπολογίσει ο καθένας το βάρος που θα πρέπει να έχει, ανάλογα με το ύψος και την ηλικία του.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ζυγιστείτε Β (σε κιλά), να μετρήσετε το ύψος σας Υ (σε εκατοστά) και να τα διαιρέσετε: Β/ΥxY. Ο αριθμός που θα βρείτε λέγεται Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Ελέγξετε τώρα πιο κάτω που βρίσκεστε εσείς:

ñΔΜΣ 18.5-24.9= Κανονικό βάρος

ñΔΜΣ 25-29,9= Υπέρβαρο άτομο

ñΔΜΣ 30-35= Παχύσαρκο άτομο

Faq-questions-bottom
Generationy-logo