Εμμηνόπαυση / Θεραπεία - Ορμόνες Υποκατάστασης
Medium_proori-emminopausi

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Οι γυναίκες που παρουσιάζουν συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορούν με τη βοήθεια ορισμένων μέτρων να απαλύνουν τις ενοχλήσεις τους:


α)Αποφυγή του καπνίσματος

β)Η όσο το δυνατό λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ

γ)Ενδυμασία που να επιτρέπει εύκολα στη γυναίκα σε περίπτωση εξάψεων να βγάλει ένα επιφανειακό ένδυμα για να μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος της

δ)Ύπνος σε δροσερό δωμάτιο. Ορισμένες γυναίκες χρησιμοποιούν ένα πακέτο με πάγο κάτω από το μαξιλάρι τους

ε)Η τακτική σωματική άσκηση

στ)Η υγιεινή διατροφή.

ζ)Η χρήση λιπαντικών του κόλπου για αποφυγή πόνου και άλλων        προβλημάτων κατά τη σεξουαλική επαφή.  Εάν τα μετρά αυτά δεν βοηθούν τότε η γυναίκα μπορεί να ζητήσει τη βοήθεια του γιατρού της για θεραπεία με ορμόνες ή άλλα μη ορμονικά φάρμακα και άλλους τρόπους αντιμετώπισης.

ΙΑΤΡΕΙΟ

Η πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο περιλαμβάνει:
•Λήψη λεπτομερούς ιστορικού
•Ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό θρομβώσεων(θρομβοφιλία)
•Κλινική εξέταση (εξέταση καρδιαγγειακού συστήματος,κλινική •Εκτίμηση θυρεοεδούς,γυναικολογική εξέταση,και εξέταση μαστών).
•Τεστ Παπανικολάου
•Αρνητική αρχική μαστογραφία.
•Θυρεοειδικές ορμόνες -Λιπιδαιμικό/λιποπρωτεινικό προφίλ.

Ο ορμονικός έλεγχος είναι χρήσιμος ιδιαίτερα νωρίς στην εμμηνόπαυση για να αποκλειστούν παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν  αμμηνόρροια όπως:
υποθαλαμική ανεπάρκεια
υπερπρολακτιναιμία
διαταραχές της θυροειδικής λειτουργείας

Πρέπει να συζητούνται οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη από την ΘΟΥ ώστε η γυναίκα να είναι σε θέση να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει τέτοια θεραπεία ή όχι.

 

ΟΡΜΟΝΕΣ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (Θ.Ο.Υ)

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να αντιμετωπιστούν σε δύο φάσεις :

Κατά την πρώτη περίοδο (μέχρι και 5 χρόνια), η πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας (οστεοπόρωση), μαζί με τα ειδικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις και ξηρότητα του κόλπου, μπορεί να αντιμετωπιστούν με τη χορήγηση οιστρογόνων. Ο Αμερικανικός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων συστήνει τη χορήγηση οιστρογόνων στη μικρότερη δυνατή αποτελεσματική δόση και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 5 χρόνων. Μετά την πρώτη βραχεία φάση της εμμηνόπαυσης, οι γυναίκες θα πρέπει να συζητήσουν με το γιατρό τους τα δυνητικά οφέλη και τους κινδύνους από τη συνέχιση της ορμονικής θεραπείας. 

Πρέπει να θυμάστε ότι οι στόχοι της βραχυχρόνιας θεραπείας μετά την εμμηνόπαυση είναι διαφορετικοί από τους μακροχρόνιους στόχους. Βραχυπρόθεσμα, ο στόχος είναι η ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, ενώ, μακροχρόνια, η πρόληψη της οστεοπόρωσης και των καταγμάτων. 

Αν παίρνετε ορμονική θεραπεία για τρία μέχρι πέντε χρόνια, οι κίνδυνοι είναι σχετικά μικροί. Αν ανησυχείτε για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης και σκέπτεστε να συνεχίσετε την ορμονική θεραπεία για περισσότερο από 5 χρόνια, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει αν η ορμονική θεραπεία ή κάποια άλλη θεραπεία είναι καλύτερη για σας.

Στόχοι της ΘΟΥ:

Βελτιωση της ποιότητας ζωής
Αντιμετωπιση Εμμηνοπαυσιακών προβληματων.

Η ΘΟΥ σε γυναίκες που διατηρούν την μήτρα τους συνίσταται σε συνδοιασμό οιστρογόνου και προγεσταγόνου
Ενώ σε γυναίκες που εχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή η θεραπεια υποκαταστασης δίδεται χωρίς προγεσταγόνο .

ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΑ

H αρχική δόση της ΘΟΥ με οιστρογόνα είναι η ελάχιστη που απαιτείται για:
•Ανακούφιση από αγγειοκινητικά συμπτώματα
•Πρόληψη απώλειας οστού.
•Η πρότυπη δόση οιστρογόνων είναι 0.625mg.
•Νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι και χαμηλότερες δόσεις οιστρογόνων είναι αποτελεσματικές για τον έλεγχο μετεμμηνοπαυσιακών συπτωμάτων (0.3mg)
•Εάν τα συπτώματα δεν ελέγχονται επαρκώς,η αύξηση της δόσης του οιστρογόνου αποτελεί μια λογική επιλογή.

ΠΡΟΓΕΣΤΑΓΟΝΑ
Οι γυναίκες που δεν έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή  μαζί με οιστρογόνο πρέπει να λάβουν και προγεσταγόνο λόγω αυξημένου κινδύνου καρκίνου του ενδομητρίου(μη αντιρροπούμενη οιστρογονική δράση).
Τα προγεσταγόνα :
1.Μειώνουν τη συγκέντρωση των πυρηνικών υποδοχέων των οιστρογόνων
2.Καταστέλλουν τη σύνθεση του DNA
3.Μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα του οιστρογόνου αυξάνοντας τη δραστηριότητα της ενδομητρικής 17- υδροξυστεροειδικής αφυδρογονάσης (=ένζυμο υπεύθυνο για τη μετατροπή της οιστραδιόλης σε οιστρόνη.)
4.Για πλήρη προστασία έναντι της οιστρογονικής υπερπλασίας του ενδομητριου απαιτούνται 12-14 ημέρες θεραπείας με προγεσταγόνα κάθε μήνα.

Τα προγεσταγόνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνδοιασμό με οιστρογόνα:
1.Μετη μορφή κυκλικού σχήματος για 12-14 μέρες/μήνα(διαδοχική ΘΟΥ- οδηγεί σε προγραμματισμένη κολπική αιμόρροια από απόσυρση -απούσα σε μεγαλύτερες γυναίκες)
2.Καθημερινά σε όλη τη διάρκεια του μήνα(συνεχής συνδυασμένη ΘΟΥ=Οδηγεί σε ατροφία του ενδομητρίου με απουσία κολπικής αιμόρροιας).

 

(SERM)EΚΛΕΚΤΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΕΣ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΧΕΩΝ ΟΙΣΤΡΟΓΟΝΩΝ
Αποτελούν ένα νέο τύπο μη ορμονικής θεραπείας και συνδέονται με υποδοχείς οιστρογόνων ως ανταγωνιστές ή αγωνιστες ανάλογα από τον ιστό.


Η ΤΑΜΟΞΙΦΑΙΝΗ (SERM πρώτης γενιάς) δρά ως οιστρογονικός ανταγωνιστής στο μαστό και ως οιστρογονικός αγωνιστής στα οστα και στο ενδομήτριο


Η ΡΑΛΟΞΙΦΑΙΝΗ (EVISTA) – SERM δεύτερης γενιάς
1.δεν επηρεάζει το ενδομήτριο
2.Αυξάνει την οστική πυκνότητα των σπονδύλων και του αυχένα του μηριαίου οστού(οιστρογονικός αγωνιστής).
3.Ελαττώνει τον κίνδυνο καταγμάτων σπονδυλικής στήλης
4.Συσχετίζεται με μικρότερη επίπτωση καρκίνου του μαστού(οιστρογονικός ανταγωνιστής)
5.Αυξάνει τον κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων όπως και από του στόματος οιστρογόνα.
6.Δεν ενδείκνυται για τη θεραπεία εξαψεων.
Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της ουσίας έχει τεκμηριωθεί με μεγάλες πολυκεντρικές διεθνείς μελέτες. Τρεις κλινικές μελέτες (MORE, CORE και RUTH) σε 15.234 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που συνέκριναν τη Ραλοξιφαίνη με εικονικό φάρμακο, έδειξαν ότι η Ραλοξιφαίνη μειώνει τον κίνδυνο για διηθητικό καρκίνο του μαστού από 44% μέχρι 71%.


ΤΙΜΠΟΛΟΝΗ
H τιβολόνη είναι ένα συνθετικό στεροειδές με μικτή ορμονική δράση (οιστρογονική, προγεσταγονική και ήπια ανδρογονική). Mετά την χορήγηση από το στόμα η τιμπολόνη και οι μεταβολίτες της ασκούν ειδική ιστική δράση όμοια με εκείνη των εκκρινόμενων από την ωοθήκη στεροειδών:
(a)οιστρογονική δράση στον κόλπο, στα οστά και στα θερμορρυθμιστικά κέντρα του εγκεφάλου,
(b)κατ' εξοχήν προγεσταγονική δράση στον μαστό,
(c)ανταγωνιστική των οιστρογόνων δράση στο ενδομήτριο
(d) και ανδρογονική δράση σε ορισμένες μεταβολικές και αιματολογικές παραμέτρους και τη libido.

1.Σε αντίθεση με τα οιστρογόνα η βιολογική δράση της τιμπολόνης δεν προκαλεί υπερπλασία του ενδομητρίου.Άρα δεν είναι απαραίτητη η προσθήκη προγεστερινοειδούς  συνεπώς αποφεύγονται προγεσταγονικού τύπου παρενέργειες συμπεριλαμβανομένης της αιμόρροιας από διακοπή,σε γυναίκες που είχαν αμηνόρροια για τουλάχιστον 1 έτος.
2.Η χρήση της σχετίζεται με χαμηλη συχνότητα αιμόρροιας 10% - 15% κατά τους πρώτους  μήνες θεραπείας  και ως 4% μετά 6 μήνες θεραπείας.
3.Η επιδρασή της στο καρκινο του μαστού και στις καρδιαγγειακές νόσους ΔΕΝ είναι ακόμη γνωστή.

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΘΟΥ
1)Γυναίκες με καρκίνο ενδομητρίου,καρκίνο μαστού.
2)Κολπική αιμόρροια αγνώστης αιτιολογίας
3)Πρόσφατη θρόμβωση .
4)Οξεία ηπατική νόσο.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΘΟΥ
Ινομυώματα μήτρας
Ημικρανίες
Επιληπτική διαταραχή
Υπερτριγλυκεριδαιμία

Faq-questions-bottom
Φωτογραφίες
Gallery_nolvadex
Gallery_evista-raloxifene
Gallery_livial
Generationy-logo