Γυναικολογία / Επείγουσα αντισύλληψη

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Η αρχική ιδέα της χρήσης της επείγουσας αντισύλληψης είχε προταθεί από το 1973 με το επωνομαζόμενο χάπι των διακοπών “vacation pill” το οποίο θα έπαιρνε η γυναίκα μετά από κάθε επαφή και μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα ήταν αναγκασμένη να παίρνει κάθε μέρα για 21 μέρες το μήνα το αντισυλληπτικό χάπι.

 

Η αναγκαιότητα της επείγουσας αντισύλληψης

►Περίπου 3 εκατομμύρια ανεπιθύμητες κυήσεις συμβαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ. Οι περισσότερες από αυτές  προκαλούνται από την μη χρήση  αντισύλληψης, ή από μια αντισυλληπτική αποτυχία, όπως η ρήξη προφυλακτικού (που μπορεί να παρατηρήσει το ζευγάρι).

►Ένα γόνιμο ζευγάρι που έχει τακτικές επαφές έχει 25 % πιθανότητα κύησης κατά την διάρκεια ενός εμμηνορησιακού κύκλου. Από μια μεγάλη προοπτική μελέτη σε ζευγάρια που επιζητούν την κύηση διαπιστώθηκε ότι μια μόνο επαφή  που συμβαίνει 1 με 2 μέρες πριν την ωορηξία έχει 8% πιθανότητα για εγκυμοσύνη. Όμως ανάμεσα σε γυναίκες 19-26 χρόνων (που έχουν μέγιστη γονιμότητα ) η πιθανότητα για εγκυμοσύνη μπορεί να φθάσει το 50%.

 

►Το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας μέχρι  5-6 μέρες με συνέπεια η γονιμοποίηση να συμβεί μερικές μέρες μετά τη επαφή. Αντίθετα το ωάριο μπορεί να γονιμοποιηθεί για μόνο 24 ώρες. Η εμφύτευση της βλαστοκύστης γίνετε 7 μέρες μετά την ωορηξία Η ανίχνευση της κυήσεως με τα σημερινά ευαίσθητα τεστ κυήσεως μπορεί να γίνει μέχρι και 4 μέρες πριν την αναμενομένη περίοδο

 

ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

 

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ

Τα σκευάσματα που  η μοναδική χρήση τους είναι για επείγουσα αντισύλληψη είναι τα σκευάσματα που περιέχουν  0,75 mgr λεβονογερστρέλη.

Ο τρόπος  χρήσης του σκευάσματος είναι η λήψη μιας  ταμπλέτας το συντομότερο δυνατό μετά την επαφή και η λήψη της δεύτερης ταμπλέτας μετά από 12 ώρες. Όμως τυχαιοποιημένες μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να γίνει ταυτόχρονη χρήση και των 2 ταμπλετών ή λήψη με διαφορά 24 ωρών χωρίς να υπάρχει διαφορά στην αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν.

 

Ποιες είναι οι υποψήφιες για το χάπι της επόμενης μέρας ?

1) Είναι οι γυναίκες που είχαν μια ελέυθερη επαφή ή μια ανεπαρκώς  πραστατευμένη επαφή

2)Δεν υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις που να αποδεικνείουν τη μη ασφαλή χορήγηση σε γυναίκες που δεν συστήνεται η λήψη αντισυληπτικών δισκίων

3)Σε γυναίκες με αδιάγνωστη κολπική αιμόροια

 

Πότε πρέπει να ξεκινήσει το χάπι;

Η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό μετά τη επαφή επειδή η αποτελεσματικότητα φαίνεται να μειώνεται σημαντικά με το χρόνο.

►Παλαιότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι η επείγουσα αντισύλληψη είναι δραστική όταν ξεκινήσει μέχρι 72 ώρες μετά την επαφή και σε μερικά σκευάσματα στις οδηγίες χρήσεως αναφέρεται ότι πρέπει να ληφθούν μόνο μέχρι 72 ώρες μετά την επαφή.

•Νεότερες μελέτες  αποδεικνύουν ότι είναι μερικώς δραστικά όταν ή πρώτη δόση ξεκινήσει μέσα σε 120 ώρες. Άρα η επείγουσα αντισύλληψη πρέπει να χορηγηθεί σε γυναίκες που το ζητούν μέχρι 120 ώρες μετά την επαφή

 

Είναι ασφαλής η χορήγηση επείγουσας αντισύλληψης κατ’επανάληψη?

Δεν υπάρχει πληροφορία για την ασφάλεια της επείγουσας αντισύλληψης αν χρησιμοποιείται συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εμπειρία με παρόμοιες αγωγές προτείνει ότι η πιθανότητα για σοβαρές βλάβες από μέτρια επαναλαμβανόμενη χρήση είναι μικρή. Άρα η επείγουσα αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γυναίκες στον ίδιο εμμηνορησιακό κύκλο, ιδιαίτερα σε αυτά τα ζευγάρια πρέπει να γίνει συμβουλευτική για τις μεθόδους αντισύλληψης και τη σωστή χρήση τους (προφυλακτικό) .Πολύ συχνά μένουν γυναίκες έγκυες μετά από χρήση επείγουσας αντισύλληψης επειδή πιστεύουν ότι θα έχουν αντισύλληψη και σε μεταγενέστερη ελεύθερη επαφή (2-3 μέρες μετά).

Η συνεχή χρήση της επείγουσας αντισύλληψης εκθέτει την γυναίκα σε υψηλά επίπεδα ορμονών και η πιθανότητα για παρενέργειες αυξάνουν ιδιαίτερα οι ανωμαλίες της περιόδου και επειδή υπάρχουν πιο αποτελεσματικές μεθόδοις αντισύλληψης πρέπει να αποφεύγεται.

 

Παρενέργειες

►Κανένας θάνατος ή σοβαρή επιπλοκή δεν έχει αιτιολογικά συνδεθεί με την επείγουσα αντισύλληψη παρά μόνο με βραχυχρόνιες επιδράσεις:

►Ναυτία και έμμετος σε συχνότητα 18% και 4% αντίστοιχα

►Η επείγουσα αντισύλληψη αλλάζει ελαφρά την περίοδο της γυναίκας ανάλογα με τον χρόνο χορήγηση της κατά την διάρκεια του εμμμηνορησιακού κύκλου. Πάνω από τις μισές γυναίκες θα έχουν περίοδο στην αναμενόμενη ημερομηνία. Αν η θεραπεία αρχίσει πριν την ωορρηξία η περίοδος συνήθως έρχεται 3 με 7 μέρες νωρίτερα από ότι αναμενόταν ενώ αν αρχίσει μετά την ωορρηξία η περίοδος εμφανίζετε κανονικά η με μια μικρή καθυστέρηση. Το 98% των γυναικών θα έχει περίοδο  κατά την διάρκεια 3 εβδομάδων μετά την λήψη της επείγουσας αντισύλληψης ενώ αν δεν έχει περίοδο στο παραπάνω διάστημα θα πρέπει να γίνει ένα τεστ κυήσεως

►Ακανόνιστη αιμορραγία μετά την χρήση της επείγουσας αντισύλληψης. Μερικές γυναίκες αναφέρουν ακανόνιστη αιμορραγία ή σταγονοειδή κολπική αιμόροια μια εβδομάδα ή ένα μήνα μετά τη θεραπεία. Η ακανόνιστη αιμορραγία που οφείλεται στην επείγουσα αντισύλληψη υποχωρεί χωρίς θεραπεία.

 

Faq-questions-bottom
Generationy-logo