Γυναικολογία / Ενδομητρίωση

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι ένα συχνό γυναικολογικό πρόβλημα. Παίρνει το όνομα της από το ενδομήτριο, τη λεπτή εσωτερική επένδυση της μήτρας. Στις γυναίκες με ενδομητρίωση, ιστός, που μοιάζει και συμπεριφέρεται όπως το ενδομήτριο, αναπτύσσεται σε περιοχές εκτός της μήτρας. Αυτές οι περιοχές ονομάζονται οζίδια ενδομητρίωσης ή εμφυτεύσεις ενδομητρίωσης ή εστίες.

 

Eμφανίζεται τις περισσότερες φορές:

 • Στις ωοθήκες και ονομάζεται ενδομητρίωμα ή σοκολατοειδής κύστη
 • Πίσω από τη μήτρα
 • Επάνω στους συνδέσμους της μήτρας
 • Στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στον κόλπο
 • Στο περιτόναιο
 • Σπανίως σε απομακρυσμένα όργανα όπως το διάφραγμα και τον πνεύμονα.
 • Επίσης σπανίως στα τοιχώματα της κοιλιάς μετά από καισαρική τομή.

 

Kλινικά συμπτώματα

 1. πόνος και δυσμηνόρροια η οποία  αρχίζει γύρω στις  πέντε με επτά ημέρες  πριν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.
 2. πόνος κατά τη  σεξουαλική επαφή.
 3. μηνορραγίες, δηλαδή η αύξηση της ποσότητας του  αίματος κατά τη διάρκεια της περιόδου.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 • ΗΛΙΚΙΑ
 1. Γυναίκες ηλικίας κάτω από 18 ετών είναι απίθανο να έχουν ενδομητρίωση και αυτό γιατί η νόσος απαιτεί πολλά χρόνια για να εγκατασταθεί.
 2. Γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών είναι απίθανο ωα υποφέρετε από σημαντικού βαθμού ενδομητρίωση που να απαιτεί θεραπεία.
 3. Εμμηνόπαυση  είναι απίθανο να έχετε ενεργό ενδομητριωση γιατί η απουσία περιόδου προστατεύει στη ανάπτυξη ενδομητρίωσης.

ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

Αν έχετε παιδία το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχετε ενδομητρίωση ή θα είναι ελαφριάς μορφής και δεν χρίζει θεραπείας.

 • ΑΞΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

O γυναικολόγος:
1. Θα σας ρωτήσει αν πονάτε όταν έχετε περίοδο, κατά την ερωτική επαφή ή και γενικότερα, καθώς και πότε άρχισαν οι πόνοι.

2. Θα σας εξετάσει για να διαπιστώσει αν η μήτρα κινείται. Φυσιολογικά, κατά τη γυναικολογική εξέταση, ο γυναικολόγος μπορεί να κινήσει τον τράχηλο και τη μήτρα. Σε περίπτωση ενδομητρίωσης, όμως, δεδομένου ότι η μήτρα είναι «δεμένη» με συμφύσεις, παραμένει ακίνητη.

 • Κολπικό υπερηχογράφημα. Ο υπέρηχος δεν βοηθά ιδιαίτερα στη διάγνωση, επειδή οι εστίες ενδομητρικού ιστού είναι πολύ μικρές και δεν εντοπίζονται εύκολα. Ωστόσο, βοηθά στον εντοπισμό των σοκολατοειδών κύστεων, που αποτελούν ένδειξη ενδομητρίωσης.

Η τελική διάγνωση βγαίνει μόνο με τη λαπαροσκόπηση και αυτό διότι δεν υπάρχει καμία εξέταση που μπορεί να εξασφαλίσει 100% μια προ χειρουργική διάγνωση ενδομητρίωσης, και αυτό γιατί τα συμπτώματα της, όπως βαριά περίοδος, πόνος και ανωμαλία στο κύκλο, μπορούν να συνδεθούν και με άλλες ασθένειες, όπως είναι η κύστη ωοθήκης ή το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

Θεραπεία της ενδομητρίωσης

Ενδομητρίωση που δε προκαλεί πόνο ή υπογονιμότητα  δεν χρειάζεται άμεση θεραπεία,απλώς παρακολούθηση.

OΡΜΟΝΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Παλαιότερα η θεραπεία γινόταν με Danatrol 800mg ημερησίως ή με το αντισυλληπτικό χάπι για τουλάχιστον 12 μήνες. Τα τελευταία χρόνια καινούργια φάρμακα όπως

 1. Αντισυλληπτικά: Τα αντισυλληπτικά μειώνουν τις φυσικές ορμόνες που επιδρούν στο ενδομήτριο. Μειώνουν την περίοδο σε ποσότητα και διάρκεια και έχουν την ίδια επίδραση και στις ενδομητριωσικές κύστες. Έτσι μειώνεται η ποσότητα του αίματος και του ιστού που κατακρατείται κάθε μήνα στις έκτοπες εστίες.
 2. τα GnRH –anal χρησιμοποιούνται σε περιστατικά ενδομητρίωσης.  Nα σημειωθεί πως τέτοιες θεραπείες σε ένα μεγάλο ποσοστό, συνοδεύονται από δυσάρεστες παρενέργειες, όπως εξάψεις, νεύρα, κατάθλιψη και απώλεια οστικής μάζας.Σε περιπτώσεις περιτοναϊκής ενδομητρίωσης χορηγείται εξάμηνη θεραπεία με    προκαλώντας μείωση των περιτοναϊκών εστιών και βελτίωση της γονιμότητας. Στην ωοθηκική ενδομητρίωση, όμως, θεραπεία με αυτά τα φάρμακα δεν φέρνει μόνιμο αποτέλεσμα παρά μόνο παροδική μείωση του μεγέθους της κύστης, η οποία ξαναμεγαλώνει σε 6 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας.

Προγεστερόνη: Η προγεστερόνη μειώνει την πάχυνση του ενδομητρίου στη μήτρα και στις έκτοπες εστίες. Νέα θεραπεία με μόνη διενογέστη (είδος προγεστερόνης) 2 mg υπόσχεται υψηλή αποτελεσματικότητα στη μείωση του πόνου και των ενδομητριωσικών εστιών.

Χειρουργική

Η ριζική θεραπεία της ενδομητρίωσης είναι η χειρουργική της εξαίρεση λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκόπηση , επιτυγχάνει τελειότερη αφαίρεση όλης της ενδομητρίωσης, λιγότερα περιστατικά υποτροπών, μικρότερη πιθανότητα πρόκλησης συμφύσεων, άρα καλύτερη γονιμότητα, λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και τέλος καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

 

ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ:

Η ενδομητρίωση σε 20-40% προκαλεί υπογονιμότητα και η συχνότητα της είναι μεγαλύτερη στις υπογόνιμες γυναίκες παρά στις γόνιμες.

Μηχανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν υπογονιμότητα στη ενδομητρίωση

1)Μηχανικοί παράγοντες:συμφήσεις

2)Διαφοροποιήσεις του περιτοναικού υγρού:

·Άμεση τοξική δράση,

·προσταγλανδίνες,

·ενεργοποίηση φαγοκυττάρων.

3)Ενδοκρινολογική Δυσλειτουργία

·ανωοθυλακιορρηξία

·aνώμαλη ανάπτυξη ωοθυλακίου

·Ανεπάρκεια ωχρού σωματίου

·Υπερπρολακτιναιμία

·Ανωμαλίες στη εμφύτευση

·Αυτόματες αποβολές

Ο ειδικός αρχικά θα συστήσει

 • Σαλπιγγογραφία, στο πλαίσιο του ελέγχου υπογονιμότητας.
 • Εάν η σαλπιγγογραφία δείξει συμφύσεις που έχουν αποφράξει τις σάλπιγγες, τότε ο γυναικολόγος θα  προτείνει στο ζευγάρι να προχωρήσει σε
 • εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς η γυναίκα να υποβληθεί σε περαιτέρω επεμβάσεις. Σήμερα η  εξωσωματική προτιμάται, δεδομένου ότι, ακόμη και αν καθαριστούν χειρουργικά οι συμφύσεις, το πιο  πιθανό είναι να ξαναδημιουργηθούν μέσα σε λίγες ημέρες, δυσχεραίνοντας και πάλι τη σύλληψη.
Faq-questions-bottom
Generationy-logo