Προληπτικός Έλεγχος / Κολποσκόπηση
Medium_getimage

Είναι μια απλή ανώδυνη εξέταση που γίνεται στο ιατρείο,με το κολποσκόπιο.

Το κολποσκόπιο είναι ένας μακρύς και λεπτός σωλήνας-μικροσκόπιο, ο οποίος φέρει φως στην άκρη του και μεγενθύνει την εικόνα έως και 40 φορές. . Με τη βοήθεια μεγεθυντικών φακών, ο γιατρός βάφει τον τράχηλο της μήτρας και αναζητά περιοχές που ευθύνονται για τα αλλοιωμένα κύτταρα που έχουν εντοπιστεί στο τεστ Παπ.

Αν υπάρχουν εμφανώς τέτοιες περιοχές, ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε μικρές βιοψίες, ώστε να επιβεβαιώσει την έκταση της βλάβης. Οι βιοψίες αυτές δεν πονάνε ή στη χειρότερη περίπτωση η γυναίκα νιώθει ένα μικρό τσίμπημα. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, μπορεί να χρειαστεί απλή παρακολούθηση ή θεραπεία που γίνεται στο νοσοκομείο.

"Ο βασικός ρόλος της κολποσκόπησης είναι ο ανατομικός καθορισμός της βλάβης, που μπορεί να βρίσκεται στον εξωτράχηλο, στον ενδοτράχηλο ή στον κόλπο, και η εκτίμηση της φύσης και της σοβαρότητας αυτής."

 

Περιγραφή διαδικασίας
Η εξέταση πραγματοποιείται στην ειδική γυναικολογική καρέκλα. Η εξεταζόμενη βρίσκεται σε ύπτια θέση με τα πόδια της να βρίσκονται τοποθετημένα στα πλαϊνά στηρίγματα της καρέκλας. Για να χωριστούν τα τοιχώματα του κόλπου χρησιμοποιείται ένα όργανο μιας χρήσης που ονομάζεται κολποδιαστολέας. Στη συνέχεια τοποθετείται το κολποσκόπιο για την εξέταση του εσωτερικού του κόλπου. Αφού γίνει καθαρισμός της περιοχής με ορό για την απομάκρυνση της βλέννας, χρησιμοποιείται είτε οξικό οξύ ή Lugol σε συνδυασμό με φίλτρα χρώματος, για να διακρίνουμε τις παθολογικές περιοχές του τραχήλου. Ο γιατρός αφαιρεί ένα δείγμα ιστού (βιοψία) από αυτές τις περιοχές, το οποίο τοποθετείται σε ένα δοχείο με συντηρητικό και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση και οριστική διάγνωση του βαθμού της παθολογικής κατάστασης της ασθενούς. Η κολποσκόπηση είναι μια εντελώς ανώδυνη εξέταση. Ίσως να αισθανθείτε ένα ελαφρύ κάψιμο μετά την επάλειψη του τραχήλου με το διάλυμα οξικού οξέως. Κατά την αφαίρεση του δείγματος ιστού, ενδέχεται να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα.

Περιγραφή διαδικασίας

Η εξέταση πραγματοποιείται στην ειδική γυναικολογική καρέκλα. . Για να χωριστούν τα τοιχώματα του κόλπου χρησιμοποιείται ένα όργανο μιας χρήσης που ονομάζεται κολποδιαστολέας. Στη συνέχεια τοποθετείται το κολποσκόπιο για την εξέταση του εσωτερικού του κόλπου. Αφού γίνει καθαρισμός της περιοχής με ορό για την απομάκρυνση της βλέννας, χρησιμοποιείται είτε οξικό οξύ ή Lugol σε συνδυασμό με φίλτρα χρώματος, για να διακρίνουμε τις παθολογικές περιοχές του τραχήλου.

Ο γιατρός αν χρειαστεί αφαιρεί ένα δείγμα ιστού (βιοψία) από αυτές τις περιοχές, το οποίο τοποθετείται σε ένα δοχείο με συντηρητικό και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση και οριστική διάγνωση του βαθμού της παθολογικής κατάστασης της ασθενούς.

Η κολποσκόπηση είναι μια εντελώς ανώδυνη εξέταση. Ίσως να αισθανθείτε ένα ελαφρύ κάψιμο μετά την επάλειψη του τραχήλου με το διάλυμα οξικού οξέως. Κατά την αφαίρεση του δείγματος ιστού, ενδέχεται να νιώσετε ένα μικρό τσίμπημα.

Πότε πραγματοποιείται η εξέταση;

 

Την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της κυτταρικής διάγνωσης CIN

Την αναγνώριση ή τον αποκλεισμό της διηθητικής νόσου (καρκίνο)

Τη λήψη κολποσκοπικά κατευθυνόμενων βιοψιών με ειδικές λαβίδες βιοψίας

 

Τι συμβαίνει μετά την κολποσκόπηση;

Αν ληφθεί βιοψία υπάρχει πιθανότητα η γυναίκα τις επόμενες μέρες να δει λίγες σταγόνες αίμα. Μπορεί να υπάρχει ένα καφέ υλικό μαζί με το αίμα στο εσώρουχο τις επόμενες 2-4 ημέρες.Είναι ένα υγρό που χρησιμοποιήθηκε στην κολποσκόπηση για να ελέγξει μικροαιμορραγία, από τη βιοψία, και ονομάζεται 'Monsel'.

Πρέπει να αποφευχθούν οι σεξουαλικές επαφές για 10-12 μέρες. Να μην χρησιμοποιηθεί ταμπόν, κολπικές αλοιφές ή κολπικά υπόθετα αν δεν συστηθούν από τον θεράποντα ιατρό.

 


 

Faq-questions-bottom
Generationy-logo