Προληπτικός Έλεγχος / Test pap
Medium_anatomy_1

Eίναι μια μέθοδος ελέγχου, η οποία σκοπό έχει να διαγνώσει αρκετά νωρίς τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έτσι ώστε να ανευρίσκεται σε θεραπεύσιμα στάδια.

Το Test Pap (τέστ Παπανικολάου)πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας την πρώτη εβδομάδα μετά την περίοδο. Μετά την εμμηνόπαυση, κάθε δύο χρόνια, αν τα προηγούμενα τεστ ήταν φυσιολογικά.. Είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθούν πρώιμες αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

 

Πως γίνεται το τεστ Παπανικολάου;

Η γυναίκα ξαπλώνει σε γυναικολογική θέση και ο γυναικολόγος με τη βοήθεια ενός κολποδιαστολέα εξετάζει μακροσκοπικά τον τράχηλο της μήτρας. Μετά με έναν στυλεό και με ένα βουρτσάκι παίρνει δείγμα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας. Το δείγμα αυτό μονιμοποιείται και μεταφέρεται στο κυτταρολογικό εργαστήριο, όπου και γίνεται η μικροσκοπική εξέταση από κυτταρολόγους.

 

 

Τα περισσότερα Test Pap είναι φυσιολογικά, μερικές φορές όμως το αποτέλεσμα είναι παθολογικό (περίπου 1 στα 10). Θα περιγράψουμε επιγραμματικά τα αποτελέσματα του τεστ.
1.      Αρνητικό– αυτό σημαίνει ότι ο τράχηλός είναι υγιής! Το επόμενο τεστ γίνεται σε 1 χρόνο
2.      Τραχηλίτιδα-κολπίτιδα– αυτό σημαίνει ότι το τεστ είναι αρνητικό για κακοήθεια. Εντούτοις υπάρχει μόλυνση που προκαλεί μια διαφοροποίηση στα κύτταρα . Πρέπει να γίνει μια καλλιέργεια για να ανευρεθεί η αιτία της μόλυνσης και να δοθεί η ανάλογη θεραπεία . Ο γιατρός  θα καθορίσει πότε πρέπει να γίνει το επόμενο τεστ.
3.      ASCUS (“άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιορίστου σημασίας”) - είναι απροσδιόριστα κύτταρα, που δεν είναι δυσπλαστικά ούτε όμως φυσιολογικά. Υπάρχει υποψία για μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV- Human Papilloma Virus).Κάνουμε κολποσκόπηση, για να δούμε το σημείο από το οποίο  προέρχονται τα άτυπα κύτταρα. Επίσης, ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV) ,για να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη και τον τύπο του.
4.      –LG- SIL ( χαμηλού βαθμού δυσπλασία ) ελαφρά δυσπλασία, σημαίνει ότι υπάρχει  μόλυνση από τον  ιό  των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV). Θα πρέπει να γίνει μια κολποσκόπηση. Επίσης, ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV).   Ανάλογα με το αποτέλεσμα καθορίζεται το επόμενο τέστ.
5.      HG-SIL (υψηλού βαθμού δυσπλασία) μεγάλη κυτταρική δυσπλασία. Χρειάζεται  σίγουρα περαιτέρω έλεγχος (κολποσκόπηση) και θεραπεία. Δεν υπάρχει καρκίνος αλλά χωρίς θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας.

Τα περισσότερα Test Pap είναι φυσιολογικά, μερικές φορές όμως το αποτέλεσμα είναι παθολογικό (περίπου 1 στα 10). Θα περιγράψω επιγραμματικά τα αποτελέσματα του τεστ.


1.     Αρνητικό– αυτό σημαίνει ότι ο τράχηλός είναι υγιής! Το επόμενο τεστ γίνεται σε 1 χρόνο
2.      Τραχηλίτιδα-κολπίτιδα– αυτό σημαίνει ότι το τεστ είναι αρνητικό για κακοήθεια. Εντούτοις υπάρχει μόλυνση που προκαλεί μια διαφοροποίηση στα κύτταρα . Πρέπει να γίνει μια καλλιέργεια για να ανευρεθεί η αιτία της μόλυνσης και να δοθεί η ανάλογη θεραπεία . Ο γιατρός  θα καθορίσει πότε πρέπει να γίνει το επόμενο τεστ.
3.     ASCUS (“άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιορίστου σημασίας”) - είναι απροσδιόριστα κύτταρα, που δεν είναι δυσπλαστικά ούτε όμως φυσιολογικά. Υπάρχει υποψία για μόλυνση από τον ιό των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV- Human Papilloma Virus).Κάνουμε κολποσκόπηση, για να δούμε το σημείο από το οποίο  προέρχονται τα άτυπα κύτταρα. Επίσης, ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV) ,για να ανιχνεύσουμε την ύπαρξη και τον τύπο του.  
4.     –LG- SIL ( χαμηλού βαθμού δυσπλασία ) ελαφρά δυσπλασία, σημαίνει ότι υπάρχει  μόλυνση από τον  ιό  των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV). Θα πρέπει να γίνει μια κολποσκόπηση. Επίσης, ταυτοποίηση του ιού (DNA-HPV).   Ανάλογα με το αποτέλεσμα καθορίζεται το επόμενο τέστ.
5.     HG-SIL (υψηλού βαθμού δυσπλασία) μεγάλη κυτταρική δυσπλασία. Χρειάζεται  σίγουρα περαιτέρω έλεγχος (κολποσκόπηση) και θεραπεία. Δεν υπάρχει καρκίνος αλλά χωρίς θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας.

 

 

 

 

 

THIN PREP (ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ ΥΓΡΗΣ ΦΑΣΗΣ)

Τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί μια καινούργια μέθοδο, πιο αξιόπιστη, όσον αφορά τον έλεγχο των κυττάρων που λαμβάνονται από τον τράχηλο

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, στο κλασικό τεστ παπ, λαμβάνονταν τα κύτταρα, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας και μιας βούρτσας και τοποθετούνταν πάνω σε δύο γυάλινα πλακάκια(αντικειμενοφόρα πλακάκια), και αποστέλλονταν για εξέταση . Αυτό το δείγμα πολλές φορές ήταν υποκείμενο αλλαγών από τον τρόπο που γινόταν η μονιμοποίηση και μεταφορά του, καθώς επίσης και η ανάγνωση του, γιατί στο ίδιο οπτικό πεδίο βρίσκονταν πολλά κύτταρα το ένα πάνω στο άλλο.

Με την καινούργια μέθοδο, το τεστ λαμβάνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τοποθετείται όμως μέσα σε ένα μπουκαλάκι με συντηρητικό. Έτσι  παραμένει αναλλοίωτο μέχρι την ανάλυση του. Κατά την ανάλυση το μικροσκόπιο  συνδεδεμένο  με υπολογιστή  και  σαρωτή  ελέγχει όλα τα κύτταρα καθένα ξεχωριστά. Με  αυτό  τον  τρόπο  εξετάζονται  πολύ περισσότερα  κύτταρα και η αξιοπιστία του αποτελέσματος αυξάνει περίπου 25%.

 

 

 

 

 

 

Faq-questions-bottom
Generationy-logo