Κύηση / Θηλασμός
Medium_baby_mum
Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τη UNICEF και άλλους παγκόσμιους έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία. Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με μητρικό γάλα, χωρίς να παίρνει καμιά άλλη στερεή ή υγρή τροφή.
Τα πλεονεκτήματα για την υγεία των παιδιών είναι πολλά και αναντικατάστατα. Το μητρικό γάλα αποτελεί το μοναδικό γάλα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο, αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες (όπως ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις (ωτίτιδες, λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, μηνιγγίτιδες κ.λ.π.). Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν επιπλέον μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών, καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, φλεγμονωδών νοσημάτων εντέρου, τερηδόνας και ορθοδοντικών ανωμαλιών στην παιδική και ενήλικο ζωή. Επίσης αναφέρεται προστατευτική δράση για το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
Επιπλέον η μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα, καθώς το μέγεθος της μήτρας συρρικνώνεται γρηγορότερα και καταναλώνει επιπλέον περίπου 600 θερμίδες ημερησίως, έχει μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, καρκίνου μαστού και ωοθηκών.
Το κόστος των βρεφικών γαλάτων είναι πολύ μεγάλο και το μελλοντικό οικονομικό κόστος από τις συνέπειες στην υγεία ακόμη μεγαλύτερο. Εξάλλου, η κατανάλωση βρεφικού γάλακτος δεν είναι άμοιρη κινδύνων, καθώς σηψαιμίες και θάνατοι έχουν αναφερθεί από μολυσμένα γάλατα στις ΗΠΑ, τοξικές ουσίες και καρκινογόνα έχουν ανιχνευτεί κατά καιρούς με πρόσφατο το παράδειγμα της μελαμίνης, ακατάλληλες παρτίδες συσκευασιών ενίοτε αποσύρονται, μέχρι και εγκαύματα ή αφυδάτωση από λάθη στην προετοιμασία έχουν συμβεί. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 1.5 εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο επειδή δεν θηλάζουν[1].

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί το μοναδικό φυσιολογικό και φυσικό τρόπο σίτισης των βρεφών.

Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τη UNICEF και άλλους παγκόσμιους έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς, ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες, ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια, σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία.

Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με μητρικό γάλα, χωρίς να παίρνει καμιά άλλη στερεή ή υγρή τροφή.

Τα πλεονεκτήματα για την υγεία των παιδιών είναι πολλά και αναντικατάστατα.

Το μητρικό γάλα αποτελεί το μοναδικό γάλα που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τον άνθρωπο, αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα και άλλους παράγοντες (όπως ζωντανά κύτταρα του ανοσοποιητικού, ορμόνες, αυξητικούς παράγοντες, αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες) που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις (ωτίτιδες, λοιμώξεις αναπνευστικού, γαστρεντερίτιδες, μηνιγγίτιδες κ.λ.π.).

Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν επιπλέον μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών, καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας, φλεγμονωδών νοσημάτων εντέρου, τερηδόνας και ορθοδοντικών ανωμαλιών στην παιδική και ενήλικο ζωή.

Επίσης αναφέρεται προστατευτική δράση για το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.

Επιπλέον η μητέρα μπορεί να χάσει τα κιλά της εγκυμοσύνης πιο εύκολα, καθώς το μέγεθος της μήτρας συρρικνώνεται γρηγορότερα και καταναλώνει επιπλέον περίπου 600 θερμίδες ημερησίως, έχει μικρότερη απώλεια αίματος και ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης, καρκίνου μαστού και ωοθηκών.

Το κόστος των βρεφικών γαλάτων είναι πολύ μεγάλο και το μελλοντικό οικονομικό κόστος από τις συνέπειες στην υγεία ακόμη μεγαλύτερο.

Εξάλλου, η κατανάλωση βρεφικού γάλακτος δεν είναι άμοιρη κινδύνων, καθώς σηψαιμίες και θάνατοι έχουν αναφερθεί από μολυσμένα γάλατα στις ΗΠΑ, τοξικές ουσίες και καρκινογόνα έχουν ανιχνευτεί κατά καιρούς με πρόσφατο το παράδειγμα της μελαμίνης, ακατάλληλες παρτίδες συσκευασιών ενίοτε αποσύρονται, μέχρι και εγκαύματα ή αφυδάτωση από λάθη στην προετοιμασία έχουν συμβεί.

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 1.5 εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο επειδή δεν θηλάζουν.

Πώς γίνεται?

Σωστή θέση/στάση του μωρού και της μαμάς

Η αναπαυτική θέση της μητέρας και η σωστή θέση του μωρού συμβάλλουν ουσιαστικά σε ένα επιτυχημένο θηλασμό. Ως εκ τούτου δεν είναι τόσο σημαντικό αν θηλάζετε ξαπλωμένη ή καθιστή. Ωστόσο προτείνεται να αλλάζετε τη στάση / θέση θηλασμού κατά την διάρκεια της ημέρας για να ανακουφίζονται οι θηλές και για να αδειάζουν οι μαστοί.

Ένα μαξιλάρι θηλασμού κάνει το θηλασμό πιο άνετο.

Παρέχει ανακούφιση και δεν χρειάζεται εσείς να σηκώνεται το βάρος του μωρού σας με τους μύες σας, αντ’ αυτού θα χαλαρώσετε τα χέρια σας στο μαξιλάρι.

Το μαξιλάρι εξυπηρετεί σαν στήριγμά για το χέρι της μητέρας όμως δεν είναι μαξιλάρι για το κεφάλι του μωρού. Κρατώντας το μωρό σας θα μπορέσετε να ρυθμίσετε τη θέση του καλύτερα.

Ιδιαίτερα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κρατάτε το μωρό σας έτσι ώστε:

να είναι ξαπλωμένο στομάχι με στομάχι με τη μητέρα (αυτί, ώμος και γοφός σε μια ευθεία)

το στόμα να είναι στο ίδιο ύψος με τη θηλή

ο αγκώνας της μητέρας στηρίζεται και οι ώμοι της είναι χαλαροί

η άκρη της μύτης και το πιγούνι του μωρού ακουμπούν το στήθος κατά την διάρκεια του θηλασμού.

Οι πιο συνηθισμένες στάσεις/θέσεις είναι:

Θηλασμός σε καθιστή στάση/θέση

Το μωρό ξαπλώνει από κάθε μεριά στο χέρι της μητέρας ( το διαδεδομένο «κράτημα της αγκαλιάς»), έτσι ώστε το σώμα του να είναι γυρισμένο προς την μητέρα. Η παλάμη της στηρίζει την βάση τουσώματος του μωρού.

Θηλασμός σε πλαγιαστή θέση

Εσείς και το μωρό σας ξαπλώστε πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο στα πλάγια, στομάχι με στομάχι. Αυτή η στάση θηλασμού προτείνεται ιδιαιτέρως για τη νύχτα ή όποτε θέλετε να χαλαρώσετε ενώ θηλάζετε κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σωστή τοποθέτηση του στήθους

 

Το στήθος κρατιέται με το άλλο χέρι, με τέσσερα δάκτυλα το στηρίζετε από κάτω.

Ο αντίχειρας τοποθετείται πάνω από την άλω.

Το δέρμα σπρώχνεται απαλά προς τα εμπρός για να τεντωθεί η άλως και να βοηθήσει το μωρό να πιάσει μεγάλο μέρος του μαστού μέσα στο στόμα του κατά την διάρκεια του θηλασμού.

 

Ο σωστός τρόπος να πιάσει τη θηλή και την άλω

Χρησιμοποιώντας τη θηλή για να γαργαλίσετε το κάτω χείλος του μωρού θα το κάνετε να ανοίξει το στόμα του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η θηλή να βρίσκεται στο κέντρο, στη μέση του στόματος και το μωρό γρήγορα κλείνει το στόμα του.

Το πιγούνι και η άκρη της μύτης ακουμπούν το στήθος, η θηλή βρίσκεται βαθιά στον ουρανίσκο του μωρού και το πάνω και κάτω χείλος διπλώνουν προς τα έξω.

Εάν το μωρό έχει πάρει σωστή θέση τότε το τάισμα δεν χρειάζεται να είναι περιορισμένου χρόνου.

Το μωρό οδηγείται προς το στήθος και όχι το στήθος προς το μωρό.

 

Faq-questions-bottom
Σχετικό Video
Generationy-logo