Κύηση / Καισαρική τομή
Medium_20121021-120350

Ο όρος προέρχεται από τον τρόπο που γεννήθηκε το ιστορικό πρόσωπο  Γ. Ι. Καίσαρα.

Η καισαρική τομή είναι μια χειρουργική επέμβαση στην οποία ο γυναικολόγος ανοίγει το κατώτερο μέρος της κοιλιάς και με μια τομή στην μήτρα εξάγει το έμβρυο.

Η καισαρική τομή μπορεί να είναι επείγουσα κατά τη διάρκεια της εξέλιξης ενός φυσιολογικού τοκετού, ή μπορεί να έχει προγραμματισθεί από πριν.

Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλει ανάλογα με το αίτιο της καισαρικής τομής, την ευχέρεια του χειρουργού και τον αριθμό των στρωμάτων που θα συρραφούν και κυμαίνεται από είκοσι λεπτά μέχρι δύο ώρες.

Τι γίνεται σε μια καισαρική τομή;
Η γυναίκα οδηγείται στο χειρουργείο και της χορηγείται αναισθησία (είτε γενική, είτε επισκληρίδιος ή ραχιαία). Ο γυναικολόγος συνήθως κάνει μια μικρή οριζόντια τομή στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς και αφού ανοίξει τα κοιλιακά τοιχώματα κάνει μια τομή στην μήτρα και βγάζει το έμβρυο και το παραδίδει στη ομάδα περιποίησης του νεογνού. Στη συνέχεια αφού αφαιρέσει και τον πλακούντα ράβει τη μήτρα και τα κοιλιακά τοιχώματα μέχρι το δέρμα της κοιλιάς. Ενώ το νεογνό βγαίνει σε μερικά λεπτά από την έναρξη του χειρουργείου, η διαδικασία της αποκατάστασης της μήτρας και των τοιχωμάτων της κοιλιάς μπορεί να πάρει αρκετή ώρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής αιμόσταση και να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Τι γίνεται σε μια καισαρική τομή;

Η γυναίκα οδηγείται στο χειρουργείο και της χορηγείται αναισθησία (είτε γενική, είτε επισκληρίδιος ή ραχιαία). Ο γυναικολόγος συνήθως κάνει μια μικρή οριζόντια τομή στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς και αφού ανοίξει τα κοιλιακά τοιχώματα κάνει μια τομή στην μήτρα και βγάζει το έμβρυο και το παραδίδει στη ομάδα περιποίησης του νεογνού.

Στη συνέχεια αφού αφαιρέσει και τον πλακούντα ράβει τη μήτρα και τα κοιλιακά τοιχώματα μέχρι το δέρμα της κοιλιάς. Ενώ το νεογνό βγαίνει σε μερικά λεπτά από την έναρξη του χειρουργείου, η διαδικασία της αποκατάστασης της μήτρας και των τοιχωμάτων της κοιλιάς μπορεί να πάρει αρκετή ώρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής αιμόσταση και να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Πότε θα χρειαστεί να γίνει;

Αν ο γιατρός αντιληφθεί πως ένας φυσιολογικός τοκετός θα έβαζε εσάς ή το μωρό σας σε πολύ μεγάλο κίνδυνο θα σας συμβουλεύσει να κάνετε καισαρική τομή.Μερικούς απ’ τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτή την απόφαση είναι:

Πρόδρομικός πλακούντας: όταν ο πλακούντας έχει χαμηλή πρόσφυση στη μήτρα ή εμποδίζει την έξοδο του παιδιού σας.

Κύηση με τρία ή περισσότερα μωρά.

Πολύ μεγάλο μωρό σε σχέση με τη λεκάνη σας.

Σοβαρή υπέρταση ή άλλη ασθένεια όπως προεκλαμψία.

Απειλή της υγείας του μωρού, κάτι που σημαίνει πως πρέπει να γεννηθεί άμεσα.

Εγκάρσια προβολή μωρού, είναι δηλαδή ξαπλωμένο εγκάρσια στη μήτρα σας.

Πρόπτωση λώρου: όταν ο ομφάλιος λώρος κρέμεται προς τα έξω και απειλεί τη ζωή του μωρού σας.

Οξύ επεισόδιο έρπητα των γεννητικών οργάνων, ο οποίος με το φυσιολογικό τοκετό μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό.

Τι γίνεται μετά τη καισαρική τομή

Το πρώτο εικοσιτετράωρο η λεχωίδα αρχίζει να κινητοποιείται και να σιτίζεται ενώ παράλληλα αφαιρείται συνήθως ο καθετήρας της ουροδόχου κύστης και φλεβοκαθετήρας.

Ο θηλασμός μπορεί να ξεκινήσει με υποβοήθηση ακόμη και μέσα στην αίθουσα τοκετών τις πρώτες μετεγχειρητικές ώρες. Γενικά, συστήνεται η ταχεία κινητοποίηση και έναρξη θηλασμού ενώ η λεχωίδα μπορεί να επανέλθει στη συνήθη σωματική δραστηριότητα όσον αισθάνεται άνετα.

Συνιστάται η αποφυγή άρσης βάρους τις πρώτες εβδομάδες ενώ το ράμμα της ενδοδερμικής ραφής μπορεί να αφαιρεθεί από την 4η -  5η μέρα εφόσον το τραύμα επουλώνεται ομαλά.


Faq-questions-bottom
Generationy-logo