Κύηση / Παρακολούθηση κύησης
Medium_progennhtikos-elegxos

Καθιερώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του1900 (Βοστόνη).Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εξελίσσεται φυσιολογικά.Στο 5%-20% των κυήσεων μπορούν να παρουσιασθούν επιπλοκές σε μητέρα, έμβρυο ή και στους δύο.

 

Ανεξάρτητα της ηλικίας της γυναίκας, συνιστάται

η υπερηχογραφική εξέταση στις 11-14 εβδομάδες για τον προσδιορισμό της αυχενικής διαφάνειας.

Αυτή η εξέταση συνδιάζεται με μία εξέταση αίματος (PAPP-A) για να προσδιοριστεί με περισσότερη ακρίβεια η πιθανότητα του εμβρύου να φέρει κάποια χρωμοσωμιακή ανωμαλία. Εάν η πιθανότητα αυτή εκτιμηθεί σημαντική, τότε προσφέρεται στο ζευγάρι αμνιοπαρακέντηση ή λήψη χοριακής λάχνης.

Στις 22 εβδομάδες κύησης πραγματοποιείται η υπερηχογραφική εξέταση που έχει στόχο τη λεπτομερή εξέταση της ανατομίας του εμβρύου. Στην εξέταση αυτή πραγματοποιείται συγχρόνως μία εξέταση Doppler των μητριαίων αρτηριών που μπορεί να διακρίνει τις εγκυμοσύνες εκείνες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν ορισμένες επιπλοκές κύησης καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη.

Οι επισκέψεις στο ιατρείο μας πραγματοποιούνται κάθε 4 εβδομάδες αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκύου.

Σε κάθε επίσκεψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτός από τον  αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο:

μετράται η αρτηριακή πίεση της εγκύου γυναίκας,

εξετάζεται η σύνθεση των ούρων της

ψηλαφάται η κοιλιά της.

Σε κάθε ευκαιρία οι εγκυμονούσες  θέτουν ερωτήσεις και λαμβάνουν απαντήσεις ώστε να απομακρύνονται πιθανές ανησυχίες.

Στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προσφέρεται μία ακόμα υπερηχογραφική εξέταση(βιοφυσικό προφίλ) που στόχο έχει να υπολογίσει την ανάπτυξη του μωρού και να εκτιμήσει διάφορες άλλες παραμέτρους που μπορεί να δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του. Η εξέταση Doppler του πλακούντα και της εμβρυικής κυκλοφορίας είναι χρήσιμα εργαλεία για την εκτίμησης της εμβρυικής υγείας

Το καρδιοτοκογράφημα(NST)είναι επίσης μία συμπληρωματική εξέταση εκτίμησης της εμβρυικής υγείας που προσφέρεται στις γυναίκες στον τελευταίο μήνα της κύησης και σε εκείνες που έχουν ξεπεράσει την αναμενόμενη ημέρα τοκετού.

Συνίσταται σε ταυτόχρονη καταγραφή των καρδιακών παλμών του εμβρύου και της δραστηριότητας του μυομητρίου σε κατάσταση ηρεμίας.

Είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση με μεγάλη διαγνωστική αξία. Εκτελείται μετά την 30η εβδομάδα της κύησης και έχει διάρκεια 20 λεπτά, περίπου. Η έγκυος έχει γευματίσει νωρίτερα και τοποθετείται σε μισοκαθιστή θέση σε κρεβάτι. Επάνω στην κοιλιά της προσαρμόζεται ένας υποδοχέας καταγραφής του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού και άλλος ένας των συστολών του μυομητρίου στο ύψος του πυθμένα της μήτρας. Παράλληλα η έγκυος με το πάτημα ενός κουμπιού καταγράφει τις κινήσεις του εμβρύου. Ο συνδυασμός όλων αυτών των παραμέτρων μας δίνει συμπεράσματα για την κατάσταση του εμβρύου, κυρίως την παροχή οξυγόνου από τον πλακούντα.

Εάν ο τοκετός δεν ξεκινήσει μετά τη συμπλήρωση μίας εβδομάδας ύστερα από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού τότε οργανώνουμε τελικά πρόκληση τοκετού.

 

 

Καθιερώθηκε*για*πρώτη*φορά*στις*αρχές*του*1900*
(Βοστόνη).*
• Στην*πλειονότητα*των*περιπτώσεων*εξελίσσεται*
φυσιολογικά*
• Στο*5%F20%*των*κυήσεων*μπορούν*να*
παρουσιασθούν*επιπλοκές*σε*μητέρα,*έμβρυο*ή*και*
στους*δύο.*
• Σημαντικά*συνέβαλαν*στη*μείωση*της*μητρικής*και*
εμβρυικής*νοσηρότητας*και*θνησιμότητας:
************1)Καθιέρωση*της*προγεννητικής*φροντίδας*
************2)Η*πρόοδος*της*σχετικής*τεχνολογίας*
****************(υπερηχογράφημα,*αμνιοπαρακέντηση,*
******************καρδιοτοκογράφημα,*κ.α.)*

 

 

Faq-questions-bottom
Generationy-logo